Aleksandar M. LUKIĆ*

umetnik u tehnici vitraža i fuzionisanog stakla

Aleksandar M. Lukić rođen je 1964. U  Sremskoj Mitrovici. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) od 2008. godine.

Bavi se umetničkom i primenjenom izradom predmeta u tehnici vitraža i fuzionisanog stakla.

Osim petnaest samostalnih izložbi, među kojima je i ona u „Smitsonian asocijaciji” (Smithsonian  Associates) u Vašingtonu, SAD, 2016. godine, imao je  i  više kolektivnih izlaganja.

Njegovi radovi galerijskog formata nalaze se u mnogim privatnim zbirkama, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Autor je i više radova na objektima sakralne i profane arhitekture.

Radovi Aleksandra M. Lukića mogu se naći na sakralnim i privatnim objektima u  Beogradu, Zemunu, Petrovaradinu, Bačkoj Topoli, Paliću, Subotici, Crnoj Gori i Švajcarskoj.

Zastupljen je u monografiji Creative Glass (USA, 2010), kao i u Atlas likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije 21. vek (2014). Autorski katalog Vitraži i fuzionisano staklo (2013) uvršten je u biblioteku Muzeja stakla „Korninig” u Njujorku. Živi i stvara u Subotici.

a.lukic@windowslive.com

www.vitraz.webs.com

Literatura

  1. Ime Aleksandar M. Lukić se na internet pojavljuje na dve stranice
  2.  https://www.google.rs/search?q=aleksandar+m.+luki%C4%87+obrada+stakla&hl=en&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiTu7TtkP3YAhVIYlAKHVY8CcIQsAQIOQ&biw=1024&bih=645

 * osnovni tekst Irine Hardi Kovačević preuzet iz kataloga za izložbu u Subotici 17. januara 2018. godine