Pijanista, pedagog

Dr Darko Varga je rodjen 13.06.1987.godine u Ljubljani. Nastupa od svoje devete godine.

Nižu muzičku školu je završio u Bačkoj Topoli u klasi prof. Magde Bogdanov, radio i sa nastavnikom teorije Aleksandrom Novakovićem i pohadjao privatne časove kod prof.srednje Muzičke škole Marije Sekelj u čijoj klasi je završio i Srednju muzičku školu..

Diplomirao klavir na Beogradskoj muzičkoj akademiji. Usavršavao se kod dr Edvarda Turgeona, dr Heather Coltman i Michael Gurta. Saradjivao je sa istaknutim muzičarima: Jovankom Banjac, Nadorom Đerđom, Ritom Kinkom, Ajako Tsuruta, Peter Miyamotom, Wei-Yi Yangom,Eugenom Indjićem, Erikom Heidsieckom, Jean-Francoa Antonijem, Ann-Louise Turgeon, Josephom Gurtom, Jonathanom Bissom, Naum Starkman, Vladimir Krainev i drugima.Nastupao je sa orkestrom ‘’Virtuosi di Praha’’, Vojvođanskom i Subotičkom filharmonijom. Saradjivao sa dirigentima Oldrichom Vicekom, Berislavom Skenderovičem i Paško Čabom.Nastupao je u mnogim gradovima Srbije, u Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji, Belgiji, Ukrajini, Češkoj i SAD.

Nosilac je najviših nagrada : Memorijalu klavira ‘’Isidor Bajić’’u Novom Sadu, zatim Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu  i u inostranstvu ‘’Usti nad Labem’’ i ‘’Czerny’’ (Češka), EPTA Namur (Belgija), Hrvatska.

Dobio je nagradu ‘’Ferenc Bodrogvari’’ u Subotici, i Pokrajinsku nagradu Novog Sada.

Na školovanje u SAD odlazi 2012.godine.

Završio je Master iz klavira na Florida Atlantic University, 2014.godine, u klasi Dr.Edvarda Turgeona i Dr.Heather Coltman, gde je bio angažovan i kao asistent.

Pobedio je 2017.godine  na takmičenju ‘’Marjorie Stricklin Artist Competition’’ gde je izvodio koncert za klavir br.2 Sergeja Rahmanjinova sa Monroe Simfonijskim orkestrom. Takodje je izvodio Mozartov klavirski koncert K 467 sa LSU filharmonijom.

Dr Darko Varga završio je doktorske studije u maju 2018. godine na državnom Univerzitetu u Baton Rougu (SAD) u Luizijani, gde je angažovan i kao asistent.

Literatura:

  1.  Integralni tekst  za biografsku jedinicu Darko Varga ( na srpskom)
  2. Na internetu se ime Darko Varga pominje na više od tri stranice
  3. https://www.youtube.com/watch?v=9YfpTsb8vJA
  4. https://www.youtube.com/watch?v=Z5IjFiv_zGg