Dr Đura Pap je rođen u Ruskom Krsturu 1913. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom selu, a studije medicine u Zagrebu 1939. godine. Obavezni lekarski staž obavio je u Velikom Bečkereku (Zrenjanin), a 1941. godine dolazi u Ruski Krstur, ali je nedugo zatim mobilisan u vojsku kao rezervni oficir i lekar. Jednu godinu radio je na Kosovu. Posle oslobođenja vraća se u rodni Krstur i u okviru Zdravstvene stanice osniva Savetovalište za žene trudnice i porodilјe. Samopregornim i praktično danonoćnim radom u Savetovalištu dolazi do neverovatnih rezultata tokom narednih godina, kako u svom selu, tako i u okolnim mestima: smrtnost novorođenčadi je svedena na nulu. To je izazvalo veliku pažnju u medicinskim krugovima tog doba – za rezultate rada jednog seoskog lekara, te mu čak i UNICEF dodelјuje priznanje i poklanja ambulanti u Krsturu najsavremeniju kompletnu opremu za Savetovalište. Dr Pap se ne zaustavlјa tim podvigom, te već 1950. godine obezbeđuje retgen aparat, koji mu u dalјem radu sa stanovništvom pomaže u svakodnevnoj dijagnostici obolјenja. Godine 1960. odlazi u Zagreb na specijalizaciju iz rentgenologije, istovremeno radi u Domu zdravlјa „Maksimir“, ali je na žalost veoma brzo oboleo, najverovatnije od posledica izloženosti rentgen zraka iz aparata.

Aktivno je učestvovao u zdravstvenom prosvećivanju meštana u selu i okolini, kao i u društveno-političkim organizacijama, a bio je i odbornik Skupštine opštine.

Preminuo je u 48. godini života 1961. godine. Žitelјi Ruskog Krstura, Kruščića, Bačkog Gračaca i Kosančića su ga u izuzetno velikom broju ispratili na večni počinak.