Učitelj i dramski stvaralac, jedan od potpredsednika Upravnog odbora Rusinskog narodnog prosvetnog društva

Rodio se 25.  februara 1875. godine u Kucuri. Osnovnu školu završio je u svom mestu, nižu Gimnaziju u Novom Sadu, a đakon učiteljsku školu u Užgorodu.

U Kucuri je radio kao učitelj. Po svojoj želji, 1899, godine odlazi u grko-katiličku osnovnu školu (Rusinska škola) u Novom Sadu. Tu je radio do 1912. godine, ponovo se vraća u Kucuru kao učitelj i đakon, i tu radi do smrti 3. oktobra 1919. godine.

Za vreme školovanja dobio je solidno muzičko obrazovanje koje je primenjivao u svom kulturno –prosvetnom radu. Režirao je dve jednočinke koje su izveli kucurski đaci viših razreda osnvne škole 23. februara 1913. godine. Istovremeno, to je i prva pozorišna predstava izvedena kod bačkih Rusina  o kojoj je ostao pisani trag.

Nakon okončanja Prvog svetskog rata, Gubaš nastavlja sa kulturnim radom. Povezao se sa o. Đurom Bindasom, i podržao  inicijativu za osnivanje rusinske kulturne organizacije. Njegovo angažovanje je omogućilo da se 9. januara 1919. godine u Kucuri osnuje Prosvetni odbor i postao  prvi predsednik Odbora. Na osnivačkoj skupštini Rusinskog narodnog prosvetnog društva 2. jula 1919. godine u Novom Sadu, izabran je za drugog potpredsednika Upravnog odbora RNPD, i na toj dužnosti ga je zatekla iznenadna smrt. Umro je 3. septembra 1919. odine u Kucuri gde je i sahranjen.

Literatura:

  1. Đura Laćak : Pozorišni  život Rusina, I deo, Pozorišni muzej Vojvodine i NIU “ Ruske slovo” , Novi Sad, 2008, str. 274-276.