Jugoslovenska filmska i pozorišna glumica

Irena Kolesar rođena je u Slavnoskom Brodu  22. novembra 1925. godine, a u Zagreb se preselila kao devetogodišnja devojčica sa svojim roditeljima. Tokom Drugog svetskog rata, uključuje se u Narodnooslobodilčaki pokret sa 17 godina. Na predlog komandanta XIII Proleterske brigade Milana Žeželja, narodnog heroja, postaje članica partizanske pozorišne trupe. Nakon okončanja rata, angažovana je u ansmablu Hrvatskog narodog kazališta, Na poziv režisera Vjekoslava Afrića igra glavnu ulogu u prvom celovečernjem, posleratnom filmu Slavica. Premijera ovog filma, napravljenog u socrelaističkom duhu, održana je u proleće 1947. godine, i tokom 70 godina prikazivanja filma, videlo ga je preko 2 miliona gledalaca, a Irena Kolesar, zahvaljujući naslovnoj ulozi, postala je i ostala prva filmska zvezda posleratnog jugoslovenskog filma.

Na poziv  Bojana Stupice, 1953. godine dolazi u Beograd i postaje glumica u novoosnovanom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u kojem ostaje angažovana sve do penzionisanja 1973. godine. Njeno   izvođenje Ofelije u Šekspirovom Hamletu reditelja Marka Foteza, prema mišljenju svetskih šekspirologa jedno je od najbolje odigranih. Irena Kolesar je na Dubrovačkim letnjim igrama nastupala punih 15 godina zaredom, uglavnom tumačeći likove iz Šekspirovih drama.

Irena Kolesar je u svojoj karijeri odigrala 76 uloga, 6 glavnih ženskih rola u filmovima, i oko dvadeset u TV dramama i serijama. Filmski festival u Puli joj je 1981, godine dodelio i Zlatnu arenu za doprinos filmskom stvaralaštvu.

Pozorišna grupa mladih glumaca iz Sremske Mitrovice nosi njeno ime.

Umrla je u Zagrebu 3. septembra 2002. godine u staračkom domu.

Literatura:

  1. https://www.yugopapir.com/2014/06/irena-kolesar-slavica-glumci-su.htmlhttps://www.blic.rs/vesti/vojvodina/prica-o-slavnoj-rusinki-koja-je-bila-najbolja-ofelija/nne2h8p
  2. Na internetu ime Irene Kolesar se pominje na više od 7 stranica.