Poznata operska pevačica, primadona Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, poznata i kao radio-pevačica rusinskih, ukrajinskih i srpskih narodnih pesama

Rođena je 4. januara 1933. godine u Đurđevu. Već kao učenica drugog razreda gimnazije pokazala je svoj muzički talenat i upisala se u srednju muzičku školu u Novom Sadu.

Po završetku muzičke škole, pozvana je u sarajevsku Operu, ali se u međuvremenu prijavila na audiciju za Operu u Novom Sadu gde je i primljena u septembru 1953. godine. U operi Srpskog narodnog pozorišta je ostala sve do penzionisanja u januaru 1982. godine. Kao solistkinja novosadske opere često je gostovala u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, ali i u Bugarskoj, Egiptu, Mađarskoj i Italiji gde su njeni nastupi prolazili vrlo zapaženo uz odlične kritike.

U svojoj karijeri Irina Davosir Matanović je pevala rame uz rame sa zvezdama poput Radmile Bakočević i Milke Stojanović.

Najviše je volela ulogu Mimi u Boemima, ali je publika najviše pamti po ulozi Lije  u Turandotu. Sa radošću je pevala kao Đula u operi Jakova Gotovca Ero s onoga svijeta,  Čo Čo San u Madam Baterflaj. Ređaju se uloge u operama Kavalerija Rustikana, Pajaci, Evgenije Onjegin, Verter i druge.

Osvojila je treću nagradu 1960. godine na takmičenju  mladih pevača u Budimpešti. U nekoliko navrata pevala je rusinske pesme Josipu Brozu Titu u Karađerđevu koji joj je jednom prilikom poklonio sat rekavši „To je ona mala što peva rusinski“.

Irina Davosir Matanović jedna je od najuspešnijih rusinskih posleratnih muzičkih umetnika, koja je dostigla najviši profesionalni nivo primadone novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, a ujedno je ostavila neizbrisiv trag kao interpretatorka rusinske, ukrajinske i srpske narodne pesme i na otvorenoj sceni i u studiju Radio Novog Sada.

Preminula je 4. marta 2007. godine. 

Literatura:

  1. Đura Laćak, Kalendar 2008. str 390-391, NIU „Ruske slovo“, Novi Sad
  2. Đura Laćak: „Глас Союзу“  br. 10/2007, str.  45.
  3. Ime Irina Davosir Matanovič spominje se na internetu u oko 20 odrednica.
  4. Serijal „Doprinos Rusina razvoju Novog Sada“ , https://soundcloud.com/user-71085133/06-irena-davosirnar.org.rs,