Pesnik, novinar, esejista, urednik, društveni radnik

Nikola Šanta je  rođen 23. septembra 1959. godine u Đurđevu. Od 1965. živi u Vrbasu gde je pohađao osnovnu i srednju školu. Po obrazovanju je inžinjer polјoprivrede. Od 1986. godine radi u Novinsko-izdavačkoj ustanovi „Ruske slovo” gde je bio novinar, dopisnik, pomoćnik urednika Izdavačke delatnosti, direktor (2000-2005) i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti.

Prvu knjigu je objavio na srpskom jeziku u Matici srpskoj, 1985. Iste godine objavlјuje i knjigu na rusinskom i od tada funkcioniše kao rusinski bilingvalni pisac. Piše poeziju, pripovetke, romane, drame, eseje, kritiku. Preveo je roman Julijana Tamaša Splav od čežnji sa rusinskog na srpski jezik.

Objavio knjige pesama: Vodena igla, 1985; Zečevi, 1985; Osluškivanja, 1989; Pletenica 2004; Otkrivanje sveta, 2009; Svemirska čegrtalјka, 2015. Romane: Putovanje u Lavov, 2012; Panonska neman, 2017; Drame: Fontana, 2007; San o Lavovu, 2008; Kudlik Pudlik čeka gazdu, 2008; Eseje: Šantovki 2016.

Jedan je od pokretača Hrišćanskog časopisa „Dzvoni”, na rusinskom i ukrajinskom jeziku, član je Redakcije časopisa za književnost „Trag” iz Vrbasa, član Društva književnika Vojvodine. Radi kao odgovorni urednik beletrističkih izdanja na rusinskom jeziku u NIU „Ruske slovo u Novom Sadu. Zastuplјen je u više antologija poezije, prevođen je  na ukrajinski, ruski, makedonski, rumunski, slovački i mađarski jezik

Objavlјivao radove u  časopisu Gražda (Užgorod) i portalu Zbruč (Lavov) Letopisu Matice srpske, Luča, Književne novine, Književna reč, Polјa, Zlatna greda, Balkanski književni glasnik, Dnevnik, Eckermann (elektronski časopis), Prozaonline (elektronski časopis)

Član je Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine u dva mandata, u drugom je na funkciji podpredsednika. Već desetak godina vodi Književnu manifestaciju Rusina Kostelјnikova jesen.