Sveštenik, prvi predsednik Rusinskog narodno prosvetnog društva RNPD

Rođen je 30. decembra 1847. u Ruskom Krsturu. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu. Prvi razred gimanzije završio je u Vinkovcima a preostale razrede u Zagrebu kao pitomac grkokatoličkog seminara. Bogosloviju je završio takođe u  Zagrebu za sveštenika je  posvećen u Đurđevu 1900. Godine. Službovao je u  Vladičeskoj kancelariji u Križevcima, Prgomelju, Dišniku i Lipovljanima. Od 1912. je administrator „in piritualibus“ u Ruskom Krsturu, 1918. godine je  „in materialibus et in spiritualibus“, a 1919. postaje paroh u Ruskom Krsturu. Dekretom Svetog Oca od marta 1924. godine postaje tajni „komornik“  Njegove svetosti pape Pija XI.

Na osnivačkoj  skupštini Rusinsko narodno prosvetnog društva juna 1919. godine postaje prvi predsednik Društva i na njegovom čelu je bio do svoje smrti. Na toj funkciji bavio se širenjem programskih ciljeva i uticaja RPND u mestima gde žive pripadnici rusinske zajednice. Za kupovinu Narodnog doma i završetak štamparije u Ruskom Krsturu poklonio je ondašnjih 35 000 dinara,  a  s obzirom  na odsustvo naslednika, crkvi i udruženju Prosveta ostavio je svu svoju  pokretnu i nepokretnu imovinu.

Pisao je članke i najčešće ih objavljivao u Rusinskim novinama.

Umro je 13. oktobra 1936. godine u Ruskom Krsturu gde je i sahranjen..

Literatura:

  1. o.prof. dr Roman Miz : Sveštenici nekadašnjeg Osječkog vikarijata, Parohija sv. Petra i Pavla ,Novi Sad, i „Maksima“, Petrovaradin, 2016, str.  236-237.