Redovan profesor na Fakltetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

Rodio se u Kuli 24.11.1945. Najranije detinjstvo provodi u Đurđevu. gde završava osnovnu školu. Gimnaziju u Novom Sadu upisuje  1960. godine. Posle gimnazije, upisuje Mašinski fakultet u Novom Sadu i završava ga 1969. gde  kasnije i magistrira, doktorira i radi. Profesionalni život na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu nastavio je  1975. Plančak je u naučnom smislu bio vrlo produktivan, a u njegovoj struci, poznatoj pod imenom plastično deformisanje metala bio je izuzetno cenjen i u međunarodnoj javnosti.

Redovan profesor  fakulteta postao je 1995, i njegov rad podrazumeva niz projekata na Univerzitetu, i to jednako nacionalnih kao i međunarodnih. Ovim projektima su uvedene važne novine na studijskim grupama širom države, značajno su podigle nivo tehničkih studija, jednako u Vojvodini, kao i u Srbiji. Isto tako, ovi projekti koje je vodio dr Miroslav Palančin, ticali su se i uvođenja novih tehnologiju u industrije Srbije. Ti projekti predstavljaju  značajnu baštinu profesora Plančaka kako budućim generacijama studenata tehničkih fakulteta, tako privredi Srbije. Inače, osim standardizacije studijskih grupa i direktnog pedagoškog rada, Plančakov stručni rad u užem smislu do 2017. godine brojao je preko 200 naučnih radova i sedam knjiga iz oblasti mašinstva.

Kao profesor po pozivu (invited professor) boravio je  radio na univerzitetima u Japanu, Engleskoj, Portugalu i Nemačkoj. Svaki od tih boravaka ostavio je na Plančaka utisak u profesionalnom, ali i u širem, kulturološkom i svakom drugom smislu. Bio je potpredsednik Društva za nemački jezik, književnost i kulturu. U međuvremenu, bio je pet godina vicerektor Univerzitete u Novom Sadu- UNS (2004 – 2009), a glavni zadatak mu je bio implementacija Bolonjske deklaracije na svim fakultetima UNS-a.

U penziju je otišao 2013.  i sve više vremena provodi u vikendici na Fruškoj gori.

Literatura:

  1. https://www.std-tomin.com/jjz/plancak.html
  2. https://www.donaudreieck.org/galerija_prikaz.php?id_gal=83&lng=sr&fl=1&id_ust=19
  3. Na internetu  pod imenom prof. dr Miroslav Plančak nalazi se više od 10 stranica.
  4. Serijal „Doprinos Rusina razvoju Novog Sada“ , nar.org.rs