Slikar, dizajner, multimedijalni umetnik

Vlado Njaradi je rođen 16. juna 1966. godine  u Vrbasu.Završio je Školu za dizajn, grafički odsek u Novom Sadu.Samostalno u zemlji i inostranstvu je izlagao pedeset četiri puta, a kolektivno na žiriranim izložbama, salonima, bijenalima i trijenalima po celom svetu preko sedamsto puta.

Po mišljenju komisije sastavljene od istoričara umetnosti i likovnih kritičara iz celog sveta Vlado Njaradi je ušao u uži izbor za „100 slikara sutrašnjice“ u Londonu za 2014. godinu u konkurenciji umetnika iz celog sveta.

Nagrađivan je za slikarstvo, grafiku, crtež, umetničku fotografiju, grafički dizajn, mejl art, dramu i satiru. Autor je preko trideset, uglavnom međunarodnih umetničkih projekata. Autor je više instalacija, performansa, kao i više scenografija.

Umetnička dela su mu zastupljena u galerijama i muzejima, kao i privatnim i javnim zbirkama kod nas i u svetu.

Legati umetničkih dela mu se nalaze u Muzeju Kozare u Prijedoru u Bosni i Hercegovini i Srpskom kulturnom centru Sveti Sava u Subotici. Zbirka slika mu se nalazi u Domu zdravlja Veljko Vlahović u Vrbasu.

Zastupljen je u četrnaest monografija, antologija, leksikona, enciklopedija, edicija i atlasa.

Član je: Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV),  Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV). Društva novinara Srbije. Učestvovao je u osnivanju ARTPOT-a čiji je i prvi i aktuelni predsednik (Asocijacije Rusinskih likovnih stvaralaca zemalja srednje Evrope i severno Američkog kontineneta).

Godine 1997. je osnivao Međunarodnu umetničku koloniju „Njaradi“, koja organizuje projekte, izložbe i sazive umetnika.

Svojim nastupima i akcijama Vlado Njaradi se zalaže za osnivanje galerije i muzeja kod Rusina, s obzirom da takva institucija nepostoji ni u jednom mestu gde žive Rusini.

Bavi se crtežom, slikarstvom, skulpturom, umetničkom fotografijom, video radovima, dizajnom i likovnom kritikom.

Preko petnaest godina svoje umetničko znanje i iskustvo prenosi na mlade, i starije talente koji su danas uspešni umetnici, učenici umetničkih škola i dobitnici brojnih nagrada.

U svojim umetničkim radovima često koristi kako apstrakne motive, tako i motive vojvođanske arhitekture, ravnice, planinskih pejsaža i rusinske kulturne baštine.

Izdao je mapu grafika „Karpatski mit“ 2014. godine, od kojih se jedna nalazi u stalnoj kolekciji Galerije Matice spske u Novom Sadu.

Autor je i osam dramskih tekstova.

Od 2015. godine od strane komisije reprezentativnog Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) Vladi Njaradiju je dodeljen status Samostalnog umetnika.

Mejl: vladonjaradi@gmail.com

Literatura

 1. Ime pod bigrafskom jedinicom Vlado Njaradi se nalazi na osam internet stranica.