KVANTITATIVNO – KVALITATIVNA ANALIZA PROGRAMA NA RUSINSKOM JEZIKU U PRIVATIZOVANIM RADIO STANICAMA

Novinarska asocijacija Rusina

UVOD

Privatizovanje medija je završeno 2015. godina. Rusini su izgubili program u Javnom preduzeću za informisanje Vrbas, koje je i ugašeno zbog neuspele privatizacije, a program se emituje na tri privatizovane radio stanice: Informativno propagandni centar Kula, Kopernikus Radio Televizija doo Šid i Informativni centar doo Bačka Topola.

Prema Zakonu o privatizaciji medija, u članu 52, piše kako obaveze kupca po pravilu traju dve godine, ali kada ima potreba, zbog očuvanja delatnosti, period obaveza se može ugovorom odrediti na tri gofine.

Prema kupo-prodajnim ugovorima sva tri medija su u obavezi da obezbede kontinuitet u produkciji medijskih sadržaja od javnog interesa u priod od pet godina.

U tim odredbama je problematično to da ni u Zakonu o privatizaciji, a ni u ugovorima nije naglašeno da li se to odnosi na kvalitativni ili samo kvantitativni program od javnog interesa, što se da protumačiti kako je novi vlasnik medija u obavezi isprodukovati (minimalno) isti program kakav je zatekao na kupljenom mediju, ali nigde nije naznačeno da li to treba da bude samo muzički program i reprize medijskih sadržaja (što se može protumačiti i kao sadržavanja iste programske šeme u kvantitativnom smislu, ne i kvantitativnom jer novi sadržaju nisu pravljeni i emitovani) ili i kvalitativno – što znači da su novi vlasnik i novinari u obavezi realizovati nove sadržaje u programu.

Upravo iz tih razloga je Novinarska asocijacija Rusina, za potrebe i uz podršku Odbora za informisanje Nacionalnog saveta Rusinske nacionalne manjine, uradila kvantitativno-kvalitativnu analizu programa na rusinskom jeziku u privatizovanim radio stanicama, a kojem je cilj po određenim kriterijumima sagledati stanje u sledećim oblastima: program (po obimu i kvalitetu sadržaja),  slušanost programa, ali i sa razgovorom zaposlenih osoba na produkciji tih sadržaja i sa novim vlasnicima medija. Analiza pokazuje koje karika u lancu su slabe i na šta se u daljem periodu treba fokusirati.

Opširnije u priloženom PDF

Kalendar novosti
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Najnovije
30 новембра, 2023
30 новембра, 2023
30 новембра, 2023
30 новембра, 2023
29 новембра, 2023
Posetite