Pesnikija, književna kritičarka, prevoditeljka

Natalija Kanjuh ( devojačko Herbut) je rođena 1950. godine u Gospođincima. Osnovnu i srednju školu (gimnaziju) završila je u Šidu, a Filozofski fakultet (grupa za jugoslovensku književnost) u Novom Sadu.

U rusinskoj književnosti je prisutna od rane mladosti; kao urednica “Literarne reči”, pesnikinja osobenog senzibiliteta, estetičarka, kritičarka, prevoditeljka i recenzentkinja brojnih izdanja na rusinskom jeziku. Uspešno se  oprobala i u dramatizacijama literature za decu poput “Kako je princ leteo ka princezi” i  “Bušan”.

Dvostruka je dobitnica godišnje nagrade časopisa “Švetlosc” (“Svetlost”) za najbolje ostvarenje (1985, i 2005. godine), kao i dobitnica međunarodne Duhnovičove nagrade 2011, godine, koju je primila u Prjašovu (Republika Slovačka).

Objavila je zbirku poezije “Virivok”  (“Segment”, Ruske slovo, 1987), i poemu pod naslovom “Дом мур брудна рика мост“ ( “Dom zid prljava reka most”, Ruske slovo, 2006.),

Radni vek je provela kao prevoditeljka za rusinski i srpski jezik u Pokrajinskoj zajedniciji za penzijsko i inavlidsko osiguranje, zdravsto i socijlanu zaštitu, i u Službi za prevodilačke poslove u pokrajinskom Sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine- zajednice.

Živi u Rumenki kao penzionerka.

e-mail:natalija.kanjuh@gmail.com

Literatura

  1. Pod imenom Natalija Kanjuh ( rusinski font) na internetu je nađeno više od dve stranice
  2. https://m.ruwega.com/o-pisatjeljakh/z-dolnoj-zjemli/kanyukh-nataliya/
  3. https://www.ruwega.com/news/a-shto-ked-nam-teper-yak-odguk-vertayut-todgyshny-lyudsky-kriky/
  4. https://rdsa.tripod.com/literatura/natalijakanjuhpisnji.html
  5. https://zakarpattya.net.ua/Blogs/109415-Nazustrich-20-littiu-Grazhdy.-Krok-za-krokom.-I.