Leona Dorotić Guteša rođena je 8. februara 1938. godine u Ruskom Krsturu. Osnovnu školu završila je u rodnom mestu, a 1954. godine njena porodica se preselila u Novi Sad gde ju je otac uzeo za svog šegrta u svojoj krojačkoj radnji, a paralelno je završila i trogodišnju šegrtsku školu. Kada se u Novom Sadu otvorila dečija bolnica, primljena je da neguje bolesnu decu, a istovremeno je pohađala školu za taj smer. Zatim je upisala redovnu srednju medicinsku školu, pored posla u bolnici, što je nastavila da radi sve dok nije završila dve godine više medicinske škole, a zatim i četiri godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, a zatim i subspecijalizaciju u dva navrata na Institutu Lomonosov u Moskvi.

Kada je u bolnici oformljeno odeljenje genetike, iz Moskve je donela metodu analize plodove vode trudnica za utvrđivanje eventualnih anomalija, prvi put u SFRJ.

U međuvremenu Leona se udala, i sa suprugom Gutešom je imala dva sina, Leonida i Nikolu. Nedugo zatim, njen suprug je nastradao u saobraćajnoj nesreći, a potom i preminuo. Kada je otišla u penziju, sa svojim drugim suprugom preselila se u Ruski Krstur.

Leona je svoju aktivnost u rodnom mestu usmerila na ekološko osvešćivanje svog naroda, i otvorila je mogućnost uticaja na fizičko, mentalno i scoijalno okruženje preko udruženja „Zeleni prsten”. Organizovana su stručna predavanja iz raznih oblasti. „Zeleni prsten” je uz pomoć učenika i drugih zainteresovanih posadio oko 20000 sadnica. Organizovane su i razne manifestacije povodom ekoloških datuma, ljudi su motivisani da uređuju bašte, ostvarena su mnoga putovanja itd.

Dr Dorotić Guteša pokrenula je i utvrđivanje kvaliteta vode za piće u Ruskom Krsturu, gde su stručnjaci iz Batuta utvrdili njenu neispravnost zbog prisustva arsena, pa su instalirali mini postrojenje za pročišćavanje vode. Mnogo napora je uložila u izgradnju fabrike vode, što još uvek nije ispunjeno.

Dvadesetogodišnje aktivnosti „Zelenog prstena” dr Leona je zabeležila u dvojezičkoj knjizi „Srebrno proleće” koja je objavljena 2016. godine, a pomogli su i njena verna saradnica prof. mr dr Ljiljana Sokolova i dr Mihajlo Fejsa.

Umrla je 5. oktobra 2022. godine, a sahranjena je na groblju u Đurđevu.