Fudbaler i fudbalski trener

Joakim Kime Vislavski   je rođen 26 decembra 1940 u Vrbasu. Po završetku Zanatske škole (metalostrugar) u Vrbasu, kao talentovani fudbaler odlazi u Beograd gde započinje karijeru profesionalnog fudbalera.

U Vrbasu je otpočeo karijeru  u FK Radnik. Sa šesnaest godina je počeo da igra za seniorski tim. Selektiran je u juniorsku reprezentaciju Jugoslavije kao jedini igrač u sastavu iz provincijskog kluba.  U beogradski Partizan  odlazi 1959. i nakon godinu dana, nastupa za seniorski tim sa kojim je osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije (1960/61, 1961/62, 1962/63 i 1964/65). Bio je to sastav prepoznatljiv kao „partizanove bebe“ u kome su pod stručnim vođstvom Stjepana Bobeka, igrali:  Šoškić, Jusufi, Sombolac, Ljuba Mihajlović, Damjanović, Vasović, Čebinac, Kovačević, Vukelić, Galić, Miladinović, Bečejac, Rašović, Pirmajer. U istoriji Partizana do raspada SFRJ, bio je među devet igrača svog kluba, ali i Jugoslavije koji je osvojio četiri šampionske titule.

Za Parizan je odigrao 315 utakmica i postigao 118 golova (zvanična statistika FK Partizan). Igrao je za juniorsku i mladu reprezentaciju, kojoj je bio i kapiten. Pozivan je za najbolji Jugoslovenski sastav i bio više puta rezervni igrač, koji nikada nije dobio šansu da zaigra za A tim.

Iz Partizana je 1967 prešao u ljubljansku Olimpiju za koju je nastupao do 1969, a potom se kratko zadržava u Proleteru (Zrenjanin) i iste godine se vraća u Vrbas u tadašnji gradski klub (OFK Vrbas). Karijeru je završio 1971. i posvetio se trenerskom pozivu.

Na Skupštini veterana Vrbasa, dobio je laskavo priznanje izborom i proglasom da je najbolji fudbaler u istoriji vrbaškog fudbala. U znak poštovanja, u Starom Vrbasu je osnovano Sportsko udruženje koje nosi ime „Joakim Kime Vislavski“

Joakim Vislavski Kime, je preminuo 10 septembra 2014 i sahranjen je na Gradskom groblju u Vrbasu.

Literatura

  1. Ime Joakim Vislavski Kime se na internet pojavljuje na više od 13 stranica
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Joakim_Vislavski
  3. https://crno-bela-nostalgija.blogspot.rs/2012/11/foto-arhiva-joakim-vislavski.html
  4. https://www.youtube.com/watch?v=NMqow6hX9mE
  5. https://www.youtube.com/watch?v=GX2ke47PcXo
  6. https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/23/radio-beograd-1/1069492/sportski-spomenar.html