Novinar, urednik, prevodilac, publicista

Rodjen je 03. decembra 1943. godine u Ruskom Krsturu. Osnovnu školu završio je u Ruskom Krsturu i Kuli, Srednju poljoprivrednu školu u Somboru i Futogu, Poljoprivredni fakultet i studije engleskog jezika u Novom Sadu.

U  periodu  od 1966. do 1990. godine radio je kao nastavnik engleskog jezika u  Osnovnoj školi u Ruskom Krsturu;  kao novinar  i  urednik  u NIP  “Ruske slovo”  i  časopisu  “Dobro jutro”;  kao stručnjak za poljoprivredu i agrarnu politiku u Izvršnom veću Vojvodine, Konferenciji  Socijalističkog saveza Vojvodine  i  Konferenciji  Socijalističkog saveza  Jugoslavije. Bio je aktivan društveni radnik.

Dobitnik  je  Novinarske nagrade  Vojvodine za 1971. godinu (za reportažu iz Koventrija u Engleskoj). Ima više društvenih priznanja za ukupan rad.

Od 1991. godine je u invalidskoj penziji.

Piše  priloge  iz  raznih  oblasti za gotovo sva rusinska izdanja i emisije Radio Novog Sada na rusinskom jeziku. Prepoznatljive su mu humoreske iz seoskog života Djura iz Krstura, teme iz prošlosti Rusina, susreti s ljudima. Prevodi duhovnu poeziju i prozu s engleskog  jezika za časopis “Dzvoni” i druge tekstove svetske književnosti. Učestvovao je u izradi više rusinskih rečnika.

Dobio je Nagradu za pripovetku dečjeg casopisa “Zahradka”(2011),  kao i Nagradu časopisa “Švetlosc” (2014). Ima objavljeno ukupno devet knjiga:

Literatura:

  1. Zaštita bilja  (stručna  poljoprivreda);
  2. Knjiga o džungli  (školska  lektira);
  3. Priroda govori o Bogu  i  Hvalim Te, Gospode  (duhovna literatura);
  4. Dobro jutro – učimo engleski  (obrazovanje);
  5. Djura iz Krstura  (dve knjige humoreski);
  6. Susreti  (istorija, izbor iz svetske literature);
  7. Što se patka vodom kvasi  (dečja literatura).