Mihal Budinski rođen je 23 oktobra 1966. godine u Vrbasu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio je u Muzičkoj školi „ Isidor Bajić“ u Novom  Sadu u klasi prof. Jambora Imrea. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dejana Mihailovića. 2001. godine stiče status Magistra umetnosti-violiniste, a 2018. godine postaje Redovni profesor na katedri za gudačke instrumente, odsek violina.

Učestvovao je na seminarima i Majstorskim kursevima brojnih pedagoga i umetnika: Sergej Kravčenko, Marina Jašvali, Ami Flamer, Zakhar Bron i mnogi drugi. Osvojio je brojne nagrade i priznanja: Prve nagrade na takmičenjima učenika i studenata muzike jugoslavije: Sarajevo (1980 i 1989) , Herceg Novi (1983).

Dva puta je učestvovao na Takmičenju muzičke omladine u Beogradu (1991. -plasman u drugu etapu i 1996.-osvojio je Petu nagradu).

1990. godine učestvovao je na „Natjecanju muzičkih umetnika Jugoslavije“ u Zagrebu i osvojio je Četvrtu nagradu. Na Internacionalnom takmičenju mladih violinista u Strezi (Italija) 1990. godine osvojio je Drugi nagradu.

Kao solista nastupao je sa sledećim orkestrima: Filharmonija mladih M.Š „Isidor Bajić“ iz Novog Sada (M.Bruh), Beogradska filharmonija (J.Sibelius, P.I.Čajkovski), Zagrebačka filharmonija (J.Sibelius), Niški simfonijski orkestar (H.Vijenjavski), Simfonijski orkestar AUNS(J.Brahms).

Održao je preko 50 resitala širom Srbije: Novi Sad (Sinagoga, Sala Novog Rektorata, Zmaj Jovina gimnazija, Studio M, MMC, AUNS).

Beograd (Galerija kulturnog centra, Atrijum narodnog muzeja, Kolarac, Konak kneginje Ljubice, Galerija SANU  i drugi).

Požarevac (M.Š.“S.Mokranjac).

Niš (Sala niškog somfonijskog orkestra) i drugi.

Osim solističke karijere, do sada je održao nekoliko Majstorskih kurseva u svim većim gradovima u Srbiji, a takođe je učastvovao u radu žirija na Državnim takmičenjima, smotrama i festivalima za gudače.

Kao mlad jako je voleo da igra stoni tenis, a trenutno mu je, posle violine, najveća strast ribolov.

Kontakt: mihal.budinski@gmail.com